CNPF a retras licenta de functionare a companiei de asigurari MOLDOVA-ASTROVAZ

Avatar autor XPRIMM
Autor
Alexandra GUZUN
Avatar
Alexandra GUZUN
Editor
Data articol
21.04.2021
Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a aprobat hotararea privind retragerea licentei de emitere a asigurarilor auto Carte Verde a societatii de asigurare MOLDOVA-ASTROVAZ si pentru o perioada de trei luni pentru asigurarile generale, conform unui anunt al Autoritatii de Supraveghere.
PROMO


In context, CNPF a prescris societatii MOLDOVA-ASTROVAZ:

"... - interzicerea incheierii unor noi contracte de asigurare (reasigurare) si a prelungirii contractelor in vigoare;

- onorarea obligatiilor asumate prin asigurarea protectiei intereselor persoanelor asigurate prin contractele de asigurare (reasigurare) incheiate anterior suspendarii licentei;

- depunerea la CNPF, in decurs de 5 zile lucratoare, a formularului de licenta;

- efectuarea inventarierii dosarelor "Carte Verde" deschise si transmiterea catre Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule pentru gestionare...".

Mai mult, Autoritatea de supraveghere nonbancara a dispus suspendarea operatiunilor bancare la conturile curente si de depozit ale MOLDOVA-ASTROVAZ.

CNPF mentioneaza ca: actele administrative prenotate constituie o reactie prompta a regulatorului, potrivit caruia societatea mentionata a perpetuat o "...gestiune operational-financiara paguboasa, exprimata prin neadecvarea la capital, prin sustrageri considerabile de fonduri si prin subscrieri disproportionate, soldata cu lipsa de lichiditati, astfel cererile de despagubiri (la situatia din 20.04.2021) neonorate aferente RCA interna insumand 3,8 mln. lei si RCA externa, respectiv, cca.10,0 mln. lei - ceea ce expune emitentii de certificate "Carte Verde" la costuri suplimentare semnificative, respectiv, la deteriorarea credibilitatii pietei de asigurari per ansamblu pe plan extern...".

In cadrul aceleiasi sedinte, Consiliul de Administratie al CNPF a aprobat decizii aferente pietei financiare non-bancare, mai cu seama:

Suspendarea activitatii de creditare nebancara a CAPITAL ABSOLUT, pe un termen de 3 ani, conform deciziei asociatului unic al organizatiei de creditare nebancara din 30 martie 2021.

Prescrierea repetata si atentionarea administratorului INNOVATIVE CREDIT GROUP in vederea conformarii activitatii, in termen de 10 zile lucratoare, la cerintele legislatiei privind marimea minima a capitalului social la data de 1 ianuarie 2021, cu notificarea CNPF. Totodata, autoritatea de supraveghere a decis suspendarea operatiunilor bancare la conturile curente si de depozit ale entitatii mentionate, pana la conformarea acesteia cerintelor legislatiei.

Video