Campanie de prevenire a furturilor din locuinta

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
17.06.2021
Politia Romana, in parteneriat cu EUCPN (Reteaua Europeana de Prevenire a Criminalitatii), EUROPOL si alte 15 state din Europa, a lansat a treia editie a Zilei europene de prevenire a furturilor din locuinta.
PROMO
Autoritatile de aplicare a legii reunite in cadrul EUCPN (European Crime Prevention Network) si EUROPOL au lansat o initiativa ce are drept scop informarea cetatenilor cu privire la modalitatile prin care isi pot proteja locuinta, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

In acest an, in contextul pandemiei de COVID-19, EU Focus Day 2021 va fi in mare parte un eveniment online. Vor fi organizate si actiuni preventive locale.

Cele 16 tari europene participante din acest an sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Ungaria, Spania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia si Romania.

In Romania, politistii structurilor de prevenire vor aduce in atentie principalele moduri de operare, tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacantei si modul in care ne poate afecta o astfel de fapta.

Prin intermediul campaniei #StopFurturilorDinLocuinta, Politia Romana, in parteneriat cu EUCPN, EUROPOL si alte 15 state, isi propune sa atraga atentia asupra prevenirii infractiunilor de furt din locuinte.

Desi furturile din locuinte au scazut in ultimii ani in majoritatea tarilor europene, acestea sunt in continuare in atentia Politiei Romane, la nivel national.

In Romania, in primele 5 luni ale anului 2021, au fost sesizate 6.813 infractiuni de furt din locuinte, cu 11% mai putin fata de perioada similara a anului 2020, majoritatea inregistrate in mediul urban.

Astfel, specialistii in prevenirea criminalitatii recomanda cetatenilor sa nu comunice date despre plecarea de acasa pentru o perioada mai lunga in convorbirile cu alte persoane sau pe retele de socializare.

Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar va face vulnerabil in fata hotilor. De asemenea, cetatenii sunt sfatuiti sa nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care sa reiasa ca detin in casa bunuri de valoare sau ca sunt plecati de acasa. Selfie-urile sunt si ele distractive, dar trebuie avut grija la ce se observa in imagine, transmite Politia Romana.

Modalitatile de comitere a faptelor sunt multiple, de la efractie, chei potrivite, escaladare, pana la imprietenire.

In cazurile de furt prin imprietenire, autorii se recomanda ca fiind reprezentanti ai unor institutii publice ori de furnizare servicii (primarii, asistenta sociala, electricitate, gaze, apa/canal, etc.) sau firme private (reclame, oferirea spre vanzare a unor bunuri de stricta necesitate la preturi derizorii, precum si oferirea de pomana).

In mediul rural, sunt situatii in care autorii isi declara intentia de cumparare a unor produse alimentare de la persoane fizice - branzeturi, carne, cereale, bauturi alcoolice produse in gospodarii, prilej cu care ofera plata in bancnote mari (100, 200, 500 de lei), urmarind si observand locul in care tine banii potentiala victima, patrund in locuinte cu acceptul proprietarului si, profitand de neatentia acestuia, ii sustrag bunuri, in general bani ori bijuterii.

Un numar mare de furturi din locuinte vizeaza apartamentele situate la parterul blocurilor, prin fortarea sistemelor ferestrelor de termopan. De regula, in cazul acestor modalitati, furturile au loc ziua. Bunurile vizate sunt banii, obiecte si bunuri de valoare, care nu sunt voluminoase, dar in ultimul timp, in functie de amplasamentul locului, se sustrag si bunuri si obiecte mai voluminoase, in principal electrocasnice.

Ziua Europeana de Prevenire a furturilor din locuinte este un eveniment initiat si lansat in anul 2019, de Reteaua Europeana de Prevenire a Criminalitatii - EUCPN, in cadrul careia Romania este reprezentata de Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din Politia Romana. In anul 2019, chiar in perioada in care Romania a asigurat Presedintia Consiliului Uniunii Europene, Politia Romana si alte 12 state europene, impreuna cu Reteaua Europeana de Prevenire a Criminalitatii - EUCPN, au lansat prima Zi europeana de prevenire a furturilor din locuinta. Este un concept care se fundamenteaza pe importanta constientizarii de catre cetateni a necesitatii adoptarii unei atitudini prudente fata de locuinta si bunurile proprii, precum si a consecintelor neluarii unor masuri preventive fundamentale.

Protectia prin asigurare

Pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este sparta de hoti, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

Subscrierile aferente asigurarilor facultative de locuinte, pe parcursul anului 2020, au inregistrat o valoare mai mare cu 2,4% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, ajungand la 379,36 milioane de lei, in timp ce indemnizatiile brute platite au fost in scadere cu circa 7%, la 86,6 milioane de lei. Numarul de contracte noi incheiate in perioada de raportare a crescut cu 1%, pana la 1.549.102 contracte.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), analizate de 1asig.ro, in anul 2020 au fost inregistrate 18.060 de furturi din locuinte. Numarul este in scadere cu 19% fata de anul 2019, cand au fost inregistrate 22.341 de astfel de infractiuni.

Chiar daca tendinta este una in scadere, vorbim, in continuare, de o medie de 49 de locuinte sparte de hoti in fiecare zi a anului precedent. In acest context, romanii trebuie sa fie constienti de necesitatea protejarii financiare in fata acestui risc.

Video