Care au fost cele mai cumparate asigurari in 2018?

Avatar autor XPRIMM
Autor
Ana PREDA
Avatar
Ana PREDA
Editor
Data articol
20.03.2019
Cele mai multe polite de asigurare cumparate de cetatenii moldoveni in 2018 revin segmentului de asigurari auto, care a cumulat putin peste 67% din totalul vanzarilor asiguratorilor in perioada de referinta. Astfel, vanzarile de polite RCA, CASCO si Carte Verde au adus companiilor de asigurare peste 1 miliard de lei, in perioada mentionata, in crestere cu peste 4% fata de perioada similara din anul precedent.
PROMO
De asemenea, asigurarile auto obligatorii detin aproximativ jumatate din vanzarile intregii piete - circa 46% din total vanzari.

Urmeaza in clasament asigurarile de proprietati, cu o cota de aproape 8% in vanzarile asiguratorilor sau circa 116 milioane lei, in crestere cu aproape 29% fata de perioada similara din anul precedent. De asemenea, asigurarile de sanatate au cumulat si ele prime subscrise in valoare de 93 milioane lei, sau circa 6,1% din totalul pietei de asigurari generale.

O evolutie buna au avut-o si asigurarile de viata, care au urcat la circa 100 milioane lei (+5,3) si o cota de piata de 6,5%. Aceste polite sunt vandute de catre o singura companie de asigurare, GRAWE Carat Asigurari.

Care sunt clasele de asigurari care au potential de crestere in 2019 si cum vor evolua tarifele?

Veronica MALCOCI, Director General,GRAWE Carat Asigurari: "Interesul clientilor fata de asigurarile facultative creste, in special pentru asigurarile de bunuri si medicale. Un impuls in acest sens este si faptul ca tot mai multi angajatori ofera angajatilor sai drept beneficii suplimentare o asigurare medicala facultativa".

Vitalie POLIVENCU, Director Vanzari, MOLDASIG: "Observam o crestere a vanzarilor pentru produsele de asigurari de calatorii in strainatate si cele medicale, stimulata de cresterea deplasarilor in afara. Am putea vedea in 2019 o scadere a primelor pe RCA si Carte Verde, prin pirsma liberalizarii tarifelor, insa exista si posibilitatea ca aceste prime sa se majoreze la unele companii. Pe segmentul de Casco si bunuri am putea asista la o scadere, pe fondul cresteri concurentei, iar cele de sanatate ar putea sa stagneze".

Hamza ALBTOOSH, Manager, ACORD Grup: "Asigurarile auto, urmate de cele de bunuri si cladiri au cel mai mare potential de crestere, situatie care este generalizata la nivelul intregii piete. In 2019 estimam o crestere a pretului pentru asigurarile obligatorii, tinand cont si de cresterea daunalitatii pe aceste clase".

Veaceslav CERNICA, Director, ERVAX Broker: "Potential de crestere o au asigurarile de raspundere civila fata de terti, in special ca si consecinta a cresterii limitelor minime de asigurare pentru intreprinderile care au in gestiune obiecte de risc sporit. Aceste modificari au intrat in vigoare la 22 ianuarie a.c. Spre exemplu - o gradinita de copii cu cazangerie va trebui sa detina o asigurare de raspundere civila pentru limita de 1 milion euro (20 milioane lei). Legea prevede si sanctiuni pentru persoanele cu functie de raspundere, in caz de nerespectare, dar si pentru intreprindere.

Referitor la tarife - din 1 februarie 2019 cele pentru RCA si Carte Verde deja au scazut cu circa 15%, fapt care va afecta fara indoiala rezultatul financiar al asiguratorilor. Este greu de spus daca si cand primele de asigurare vor creste in cursul anului.

Cred ca asigurarile de bunuri si Casco vor avea preturi neschimbate in anul 2019, iar asigurarile de sanatate au o tendinta de majorare cu cel putin 10% anual (putin peste rata oficiala a inflatiei)".Video