Cat ii va costa pe soferii moldoveni o asigurare auto de frontiera, daca Moldova va fi suspendata din sistemul Carte Verde?

Avatar autor XPRIMM
Autor
Oleg DORONCEANU
Avatar
Oleg DORONCEANU
Editor
Data articol
17.08.2015
In cazul in care decizia Consiliului Birourilor Carte Verde privind suspendarea dreptului Republicii Moldova de a emite polite Carte Verde incepand cu 1 octombrie a.c. va fi mentinuta, asiguratorii moldoveni nu vor mai putea vinde polite Carte Verde, iar soferii care vor dori sa circule in tarile din Spatiul Economic European (SEE) vor fi obligati sa cumpere o asigurare de frontiera la intrarea in alte state. De asemenea, nicio alta tara nu va putea vinde asigurari Carte Verde pentru vehiculele inmatriculate in Moldova.
PROMO
Ce este o asigurare de frontiera?

Asigurarea de frontiera are ca scop acoperirea prin asigurare a riscurilor de raspundere civila pentru autovehiculele care nu apartin unui stat din Spatiul Economic European, inclusiv Elvetia.

Prin urmare, soferii moldoveni, la intrarea pe teritoriul Romaniei sau al unui alt stat din Spatiul Economic European si Elvetia, vor cumpara o asigurare de frontiera la data intrarii autovehiculului in tara, pentru o perioada de 30 de zile (nu se poate cumpara pentru un termen mai mic de 30 de zile). Pentru autovehiculele care stationeaza pe o perioada mai mare decat cele 30 zile, asigurarea de frontiera se poate prelungi pe noi perioade de cate 30 de zile. Este de mentionat ca asigurarea cumparata la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE va fi valabila in toate celelalte tari componente ale acestuia.

Cat costa o asigurare de frontiera?

Pentru autoturisme de pana la 9 locuri (inclusiv motociclete si mopede), asigurarea de frontiera cu emisa de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), cu valabilitate in Romania si in tarile SEE, costa 150 euro pe luna. Pentru celelalte vehicule pretul este de 400 euro/luna, iar pentru remorci, semiremorci, atase si alte vehicule tractate - 100 euro/luna. Important este ca asigurarea de frontiera se poate prelungi doar pe noi perioade de cate 30 de zile, iar prima de asigurare se calculeaza prin multiplicarea tarifelor de prime cu numarul de luni. Astfel, pretul asigurarii de frontiera pentru un autoturism de pana la 9 locuri pentru 2 luni va fi de 300 de euro, pentru 3 luni - 450 euro, etc.

In prezent, pentru un autoturism (cu capacitate de maxim 9 locuri) pretul politei Carte Verde emisa de asiguratorii moldoveni cu valabilitate pentru toate tarile sistemului international Carte Verde ajunge la circa 82 euro pe luna si circa 409 euro pentru un an.

Daca vorbim de asigurarile de frontiera ce pot fi achizitionate la intrarea in Romania, acestea se pot vinde numai de catre asiguratorii mandatati membri aii BAAR, si anume: ASTRA Asigurari, OMNIASIG, CARPATICA ASIG, UNIQA Asigurari si EUROINS.

Cum vor circula soferii pe teritoriul tarilor non-SEE, dar membre Carte Verde

In vederea liberei circulatiei pe teritoriul Rusiei, Belarus si Ucraina, membre ale sistemului Carte Verde, dar care nu fac parte din SEE, soferii moldoveni vor fi nevoiti la intrarea in fiecare tara sa cumpere o polita de asigurare RCA interna. Pretul acesteia difera functie de tara, incepand de la 12 euro si pana la 31 de euro pentru o perioada de 30 de zile. In prezent, pretul politei Carte Verde vanduta de asiguratorii moldoveni pentru Ucraina, Belarus si Federatia Rusa este de circa 26 euro.

Amintim ca Adunarea Generala a Consiliului Birourilor Carte Verde a decis in luna mai 2015 la Sopot, suspendarea incepand cu 1 octombrie 2015 a calitatii de membru a Moldovei in sistemul Carte Verde. Pana atunci, Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor mai poate decide asupra amanarii suspendarii Moldovei.

Asigurarile Carte Verde detin o pondere de circa 25% din piata de asigurari din Moldova, find vandute in prezent de catre 9 companii, respectiv ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurari si VICTORIA Asigurari.

Video