Compania de asigurari TRANSELIT, in procedura de remediere financiara

Data articol
07.01.2014
Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Moldova (CNPF) a aprobat deschiderea procedurii de remediere financiara pentru compania de asigurari TRANSELIT. Hotararea a fost luata ca urmare a efectuarii unui control de catre CNPF privind respectarea de catre asigurator a legislatiei care reglementeaza formarea rezervelor de asigurare si mentinerea nivelului marjelor de solvabilitate si coeficientului de lichiditate. Aceasta masura va fi mentinuta pana la aducerea ratei de solvabilitate in concordanta cu normele legale in vigoare, se arata in comunicatul autoritatii de supraveghere.
PROMO
In primele 9 luni ale anului precedent, compania de asigurari TRANSELIT a inregistrat o rata de solvabilitate de 58,1%, ceea ce este sub nivelul stabilit de legislatia in vigoare. In aceeasi perioada, asiguratorul nu a dispus de active admise in fondurile asiguratilor, tinand cont de cerintele de diversificare, in valoare de 7,77 milioane lei (circa 440.000 euro), ceea ce contravine regulamentului privind marjele de solvabilitate si coeficientul de lichiditate ale asiguratorilor.

Oficialii asiguratorului trebuie sa prezinte autoritatii de supraveghere spre aprobare, in termen de 10 zile lucratoare, un plan de remediere financiara si sa aduca in termen de trei luni rata de solvabilitate in concordanta cu normele legale, cu prezentarea informatiei CNPF.

Totodata, in procesul de remediere financiara, asiguratorului ii este interzis sa subscrie noi contracte de asigurare, sa incaseze prime sau sa reinoiasca polite ajunse la scadenta. De asemenea, asiguratorul nu are voie sa desfasoare activitati investitionale de instrainare a activelor fara acordul prealabil al CNPF.

TRANSELIT este a doua companie supusa procedurii de remediere financiara in anul 2013, dupa ce autoritatea de supraveghere a dispus deschiderea unei proceduri similare pentru compania EUROASIG Grup. Tinand cont de faptul ca masurile impuse de CNPF nu s-au soldat cu rezultate, iar actiunile intreprinse de conducerea EUROASIG Grup in vederea indeplinirii planului de remediere financiara nu au inlaturat deficientele constatate, CNPF a cerut ulterior instantei de judecata deschiderea procesului de insolventa pentru EUROASIG Grup.

In primele noua luni din anul 2013 compania de asigurari TRANSELIT a inregistrat un volum total de subscrieri de 22,68 milioane lei moldovenesti (1,3 milioane euro), reusind sa mentina acelasi nivel al primelor brute subscrise si marcand o usoara crestere de 0,64% fata de perioada similara a anului 2012.

Prin urmare, TRANSELIT isi mentine pozitia a noua in clasamentul societatilor de profil din Moldova, detinand o cota de piata de 2,6% in perioada ianuarie-septembrie 2013.

Indicii de baza a companiei de asigurare TRANSELIT la situatia din 30.09.2013, milioane lei.


Vezi aici Hotararea CNPF cu privire la deschiderea procedurii de remediere financiara publicata in Monitorul Oficial.

Video