Cum va fi anul 2021 pentru piata de brokeraj?

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
04.05.2021
Dupa o crestere de peste 9% a pietei de brokeraj in asigurari in anul 2020, specialistii se asteapta ca trendul sa se pastreze si in acest an. "Suntem optimisti, credem ca si in 2021 distribuitorii din brokeraj vor avea o evolutie situata intre 5 si 10%", a declarat Adriana GRECU, Presedintele PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare, pentru 1asig.ro.
PROMO
Cum apreciati rezultatele pietei de brokeraj in 2020, care sunt factorii care au sustinut aceasta evolutie foarte buna?
"Un an bun. In ciuda situatiei sanitare generale, brokerii de asigurari au intermediat/distribuit 68,34% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori, pentru prima oara in ultimii 5 ani depasind pragul de 80% pe partea de distributie de asigurari generale. Ceea ce poate indica ca odata atinsa aceasta borna, relatia broker / client nu numai ca s-a mentinut la cote ridicate dar a cunoscut si o imbunatatire pe parcursul unui an dificil din punct de vedere al restrictiilor. Cand toata industria de asigurari locala creste cu 4,6% iar intermediarii in asigurari inregistreaza un avans de 9,1% fata de anul anterior, putem afirma destul de clar ca ne situam in preferintele consumatorului roman de asigurari. Brokerii au o mare adaptabilitate la schimbare, iar 2020 a insemnat o reinventare incepand de la includerea unor noi niveluri de digitalizare in cadrul companiilor de brokeraj, pana la abordarea intr-o cu totul alta viziune a nevoilor de asigurare a clientilor nostri", a raspuns Adriana GRECU.

Gradul de intermediere a crescut atat pe asigurarile generale, cat si pe cele de viata. Ce ce poate face pentru a creste si mai mult ponderea asigurarilor de viata in piata de brokeraj?
"Poate parea surprinzator ca ne-am indreptat catre alte forme de asigurare, cum ar fi cele de viata, unde avansul a fost de 19,38% fata de de anul 2019, insa si comportamentul clientilor nostri a suferit o modificare, punand accentul mai mult ca oricand pe protectia individuala si a familiei", a spus Adriana GRECU pentru 1asig.ro.
"Sunt multe de facut in acest sens, pentru a atinge volume semnificative pe segmentul asigurarilor de sanatate si viata, PRBAR fiind implicat in foarte multe actiuni de educatie financiara, alaturi de reglementatorul pietei si de alte asociatii profesionale, in constientizarea riscurilor pe care o pandemie le poate aduce", a adaugat ea.

Cum estimati ca va fi 2021 pentru piata de brokeraj?
"Suntem optimisti, credem ca si in 2021 distribuitorii din brokeraj vor avea o evolutie situata intre +5/+10%. Toate modificarile legislative in care PRBAR a fost activ implicat, incepand de la Normele 19 - IDD si 20 - Pregatirea profesionala, pana la modificarile solicitate la Legea 260/2008, vor face ca piata sa fie functionala sis a aiba o mai mare oportunitate de crestere", estimeaza Adriana GRECU.

Piata de brokeraj din Romania a crescut cu 9,1% in 2020 fata de anul anterior, insumand prime intermediate in valoare de 7,86 de miliarde de lei, in timp ce gradul de intermediere a ajuns la 68,34%, conform datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Video