Cybercrime: AXA inceteaza sa acopere platile ransomware efectuate de utilizatorii din Franta afectati de astfel de incidente

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
13.05.2021
AXA, unul dintre primii cinci asiguratori din Europa, a declarat ca va inceta sa despagubeasca utilizatorii din Franta care, atunci cand sunt afectati de un atac de tip ransomware, platesc rascumpararea solicitata de catre infractorii cibernetici, informeaza Euronews. Mass-media internationale subliniaza ca decizia AXA va fi aplicata doar in Franta.
PROMO
Euronews arata ca, incepand cu 2020, mai multi infractori ransomware au inceput sa fure date sensibile inainte de a cripta retelele, amenintand ca le vor face publice daca rascumpararea solicitata nu e achitata. Acest lucru a facut ca rascumpararea medie achitata de catre cei afectati sa creasca de 3 ori, ajungand la 250.000 EUR, timpul mediu de recuperare dupa un atac ransomware fiind de 3 saptamani.

Potrivit Euronews, AXA a declarat ca a luat aceasta decizie ca raspuns la temerile indicate de catre oficialii francezi de justitie si securitate cibernetica, in timpul unei mese rotunde care a avut loc la Senat, in luna aprilie, cu privire la epidemia globala de ransomware, o epidemie in urma careia Franta a devenit a doua cea mai afectata tara din intreaga lume, dupa SUA.

Numai anul trecut, subliniaza Emsisoft, o companie specializata pe segmentul de securitate cibernetica, Franta s-a confruntat cu pierderi totale de peste 4,5 miliarde de euro in urma atacurilor ransomware care au vizat nu doar anumite companii, ci si spitale, unitati de invatamant si platforme ale unor autoritati locale.

"Ceea ce trebuie sa se stie incepand de astazi este ca, in ceea ce priveste ransomware, nu platim si nu vom plati", a afirmat, in cadrul sedintei anterior amintite, Johanna BROUSSE - Cybercrime Prosecutor.

Industria de asigurari, arata Euronews, a fost criticata vehement in ultima perioada pentru rambursarea platilor ransomware. Adesea, sustine sursa citata, infractorii cibernetici au colectat in avans mai multe informatii despre potentialele tinte - inclusiv informatii despre o eventuala asigurare detinuta de catre cei vizati: acoperirea platilor ransomware si limitele de despagubire.

Brett CALLOW - Analyst, Emsisoft -, a declarat, pentru AP (Associated Press), ca decizia pe care a luat-o AXA a fost una "inteligenta". "Singura modalitate de a intrerupe acest cerc vicios este de a intrerupe si fluxul de numerar, iar incetarea rambursarii cererilor de rascumparare ar putea foarte bine sa faca acest lucru", a mai adaugat Brett CALLOW.

Potrivit Security Magazine, Christine WEIRSKY, Purtator de cuvant al subsidiarei AXA din SUA, principalul subscriitor de asigurari cibernetice din SUA, decizia AXA de a inceta sa acopere platile ransomware se va aplica doar in Franta, nu afecteaza politele existente si, de asemenea, nu afecteaza acoperirea pentru raspunsul si recuperarea de dupa un atac ransomware.

Video