Europol: "Aproape toate" activitatile infractionale au, acum, un element digital

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
14.04.2021
"Aproape toate" activitatile infractionale au o componenta online, in timp ce multe au emigrat complet in mediul online, arata Infosecurity Magazine, citand un raport realizat de Europol.
PROMO

Raportul "2021 Serious and Organised Crime Threat Assessment (SOCTA)" evidentiaza modul in care infractorii incorporeaza tot mai multe tehnologii digitale in activitatile lor, o tendinta exacerbata, in ultimul an, pe fondul pandemiei COVID-19. Aceasta tendinta a fost observata in mai multe domenii de activitate, inclusiv cel financiar, ingreunand misiunea autoritatilor de a detecta infractiunile.Cresterea canalelor criptate de comunicare si a retelelor sociale a usurat misiunea infractorilor cibernetici de a-si promova serviciile catre o gama mai larga de utilizatori, in timp ce trecerea la cumparaturile online "a implicat o crestere brusca a utilizarii coletelor de mici dimensiuni, prin intermediul factorilor postali sau al serviciilor de curierat, pentru a distribui bunuri ilicite". De asemenea, acelasi studiu a mai constatat ca noile tehnici de spalare a banilor, care simplica si criptomonedele, au proliferat in ultima perioada.

Totodata, analiza, care este publicata la fiecare patru ani, a mai constatat si ca atacurile cibernetice au crescut in prevalenta si au devenit mai sofisticate, comparativ cu raportul SOCTA din 2017. De asemenea, autorii studiului considera ca infractiunile cibernetice sunt, in mod semnificativ, subraportate, ceee ce inseamna ca, per ansamblu, imaginea este mult mai rea decat o prezinta statisticile oficiale.

Aceasta tendinta, sustine Europol, a fost exacerbata de trecerea la serviciile digitale, urmare a pandemiei COVID-19. In acest sens, raportul SOCTA 2021 arata ca: "In cursul anului 2020, pandemia COVID-19 a generat o crestere a conexiunilor de la sistemele private, la cele corporate, intrucat, in multe sectoare si industrii, telemunca a devenit normalitate. Aceasta dezvoltare a facut ca retelele corporate sa fie mult mai vulnerabile la atacurile cibernetice."

Europol a mai adaugat ca, in aceste momente, chiar si infractorilor fara expertiza tehnologica le este mai usor sa foloseasca instrumente precum malware, ransomware sau DDoS. "Infractorii sunt nativi digitali. Aproape toate activitatile infractionale prezinta, acum, o componenta online si multe infractiuni au migrat complet in mediul online. Infractorii exploateaza comunicatiile criptate, pentru a construi retele intre ei, se folosesc de retelele sociale si serviciile de mesagerie instant, pentru a ajunge la un public mai mare si pentru a promova bunuri ilegale sau pentru a dezinforma", noteaza Europol.

"Acest raport subliniaza ca atat infractionalitatea stradala, cat si infractionalitatea organizationala folosesc treptat transformarea digitala pentru a impiedica investigatiile autoritatilor, pentru a-si creste profiturile si pentru a extinde activitatea infractionala la nivel global. Avem de-a face cu o retea infractionala matura, bine organizata si internationala. Din pacate, majoritatea agentiilor de aplicare a legii sunt, in momentul de fata, insuficient echipate si nu au personal suficient pentru a descoperi, intercepta si decripta, in timp util, comunicatiile digitale ale infractorilor", a punctat si Ilia KOLOCHENKO - CEO & Founder & Chief Architect, ImmuniWeb.

Raportul Europol este disponibil AICI.

Video