Forumul economic Romania - Republica Moldova la Chisinau

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
18.05.2022

In organizarea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, prin Departamentul de Comert Exterior si Biroul de Promovare Comercial-Economica Chisinau, in colaborare cu Asociatia investitorilor romani din Republica Moldova, s-a desfasurat la Chisinau, pe data de 17 mai a.c., Forumul economic Romania - Republica Moldova, eveniment dedicat promovarii comertului bilateral, turismului si sectorului investitional.

PROMO

Deschiderea oficiala a Forumului economic s-a facut in prezenta lui Angel-Iulian CALIN, secretar de stat in cadrul Ministerului roman al Antreprenoriatului si Turismului, lui Adrian DUPU, secretar de stat in Departamentul pentru Relatia cu Moldova din cadrul Guvernului Romaniei, si a demnitarilor moldoveni, respectiv ministrul economiei, Sergiu GAIBU, si ministrul finantelor, Dumitru BUDIANSCHI.

Demnitarul roman, Angel-Iulian CALIN, seful delegatiei Romaniei a evidentiat, in deschiderea oficiala a Forumului economic, caracterul privilegiat si strategic al parteneriatului romano-moldovean, subliniind profunzimea relatiilor economice bilaterale care se reflecta prin detinerea Romaniei a statutului de prim partener comercial al Republicii Moldova si al doilea investitor de pe piata moldoveneasca.

De asemenea, oficialul roman a subliniat faptul ca prin aplicarea prevederilor Acordului privind acordarea unui ajutor nerambursabil in valoare de 100 milioane euro de catre Romania Republicii Moldova, mediul de afaceri din Republica Moldova are posibilitatea de a atrage finantare inclusiv in domeniile imm-urilor si turismului, sectoare de interes in economia moldoveneasca, precum si in consolidarea cooperarii bilaterale cu parteneri din Romania, punctand rolul Ministerului Antreprenoriatului si Turismului ca operator de program in cadrul Acordului pentru aceste doua domenii.

La Forumul Economic de la Chisinau au participat peste 100 de companii din Romania si Republica Moldova din domenii precum IT, industria textila, industria prelucratoare, farmaceutica si turism care au avut posibilitatea, in cadrul unor sesiuni de B2B, sa identifice noi oportunitati de afaceri.

Complementaritatea economiilor, avantajele oferite de un cadru juridic bilateral generos reprezinta argumente solide pentru intensificare, in permanenta, a relatiilor bilaterale, in special in contextul actual regional si mondial, au declarat, in mesajele transmise comunitatii de afaceri, demnitarii romani si moldoveni.

Romania este primul partener comercial al Republicii Moldova, la finele anului 2021 acesta inregistrand o valoare record de 2,4 miliarde USD, din care export romanesc de 1,5 miliarde USD.

Romania detine locul 1 dupa numarul de societati inregistrate in R.Moldova, respectiv 1557 si locul 2 dupa valoarea capitalului (cca. 280 milioane USD - sectorul bancar domina, cu o valoare de 78 mil USD);

6.644 este numarul de societati mixte cu participare de capital moldovenesc inregistrate in Romania, cu un capital total investit de 62,6 milioane USD, ocupand locul 34 in topul investitorilor straini din Romania. In anul 2021 s-au infiintat 60 astfel de societati, cu un capital de 0,9 milioane USD.

Video