GlobalData: Inteligenta Artificiala este perceputa drept cea mai perturbatoare tehnologie emergenta

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
29.04.2021
Inteligenta Artificiala este perceputa drept cea mai perturbatoare tehnologie emergenta, potrivit unui nou raport realizat de catre GlobalData. Astfel, drept raspuns la un sondaj initiat de GlobalData, 65% dintre participanti au declarat ca Inteligenta Artificiala va avea un efect disruptiv mai puternic asupra industriilor decat securitatea cibernetica (57%), IoT (Internet of Things) si cloud computing - ambele, 55%.
PROMO
Realizat ca parte a celui mai recent raport al GlobalData - "Emerging Technology Sentiment Analysis Q1 2021" -, sondajul a analizat perceptiile cu privire la sapte tehnologii cheie: securitate cibernetica, cloud computing, realitate augmentata, Inteligenta Artificiala, 5G, Internet of Things si blockchain. Inteligenta Artificiala a fost cea mai polarizanta tehnologie, mai mult de o cincime dintre respondenti spunand ca au avut un sentiment mai negativ pentru tehnologie in T1 2021, comparativ cu T1 2020.

"Puterea de procesare creste si se democratizeaza, punand la dispozitia unui numar din ce in ce mai mare de companii sarcini complexe de AI. Pe masura ce tot mai multe companii sunt expuse tehnologiei, unele vor descoperi ca aceasta tehnologie nu este pe masura asteptarilor", subliniaza Filipe OLIVEIRA - Senior Analyst, GlobalData.

Dintre toate tehnologiile indicate de GlobalData, executivii sunt mai sceptici atunci e vorba de blockchain. Mai putin de jumatate cred in potentialul acestei tehnologii de a provoca orice perturbare in industriile pe care le reprezinta. Mai mult, doar 25% au declarat ca blockchain are deja efecte disruptive, insa este cea mai mica pondere din cele 7 tehnologii indicate anterior. Nu in ultimul rand, doar 23% cred ca aceasta tehnologie se va ridica la inaltimea asteptarilor.

"Comerciantii de tehnologii au supralicitat blockchain ca solutie de afaceri si punctele slabe ale blockchain (scalabilitate limitata si consum ridicat de energie) au devenit evidente pentru intreprinderi. Daca aceste probleme sunt atenuate si asteptarile sunt setate la niveluri mai realiste, opiniile s-ar putea schimba", a mai punctat Filipe OLIVEIRA.


Pe langa analiza perceptiilor cu privire la tehnologiile emergente, GlobalData le-a cerut respondentilor sa isi exprime opiniile cu privire la actiunile intreprinse de companii pentru a-si imbunatati sustenabilitatea. O astfel de imagine nu a fost chiar magulitoare pentru corporatii. Peste doua treimi dintre executivi au fost sceptici cu privire la sinceritatea lumii de afaceri cu privire la implementarea planurilor de durabilitate. In acelasi timp, doar 50% au declarat ca intreprinderile pe care le reprezinta si-au schimbat comportamentul in ultimul an pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate.

"Sustenabilitatea va fi cea mai semnificativa tendinta care va afecta afacerile dupa pandemia COVID-19, iar atingerea obiectivelor de sustenabilitate ar trebui sa fie o prioritate in agenda oricarui CEO. Companiile isi risca reputatia si veniturile, daca nu iau in serios sustenabilitatea", explica reprezentantul GlobalData.

Video