GlobalData: Sustenabilitatea fiscala post-pandemica ramane extrem de ingrijoratoare pentru economiile majore

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
10.06.2021
Este de asteptat ca economiile majore la nivel global sa inregistreze, in 2021, o redresare economica, pe fondul implementarii eficiente a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 si al masurilor politice prudente pe care le-au implementat diferite guverne. Cu toate acestea, noteaza GlobalData, multe masuri fiscale duc la o explozie a datoriilor in economiile avansate, cum ar fi Canada, Franta si Marea Britanie, datoria publica depasind, in 2020 si 2021, 100% din Produsul Intern Brut.
PROMO
"Masurile consistente aplicate de Japonia si Italia pentru a gestiona cel de-al doilea si cel de-al treilea val al pandemiei COVID-19 au facut ca aceste tari sa inregistreze cel mai mare stimul, anuntat ca poportie din PIB, la 57,8% si, respectiv, 60,9%. Masurile de stimulare in alte natiuni importante, cum ar fi Franta si Germania, au reprezentat 37,06% si 26,68% din PIB, in mai 2021. Pandemia a redus potentialul de crestere economica, deoarece fondurile guvernamentale au fost indepartate de investitiile productive", arata Shruti UPADHYAY - Economic Analyst, GlobalData.

Odata cu colapsul veniturilor guvernamentale, natiunile au observat o crestere substantiala a deficitului bugetar. Mai multe tari au asistat la cresterea imprumuturilor guvernamentale, cum ar fi Marea Britanie, care a inregistrat o crestere a imprumuturilor de la 2,3% din PIB in 2019, la 13,4% din PIB in 2020. In mod similar, pentru a mentine economia pe linia de plutire, imprumuturile Frantei au crescut de la 3% din PIB in 2019, la 9,9% din PIB in 2020, fiind estimate la 7,2% din PIB in 2021.

De asemenea, imprumuturile guvernamentale din Italia au crescut la 9,5% din PIB in 2020, insa, pentru 2021, este preconizata o scadere pana la 8,8% din PIB, pe fondul eliminarii/reducerii restrictiilor pana in T3 2021. Imprumuturile guvernamentale crescute au impins economiile in datorii tot mai mari, care, pe termen scurt, ar putea deveni mai greu de abordat.

"Guvernele si bancile centrale din economiile majore, precum Japonia, Italia, Germania, Marea Britanie si SUA, au aprobat masuri agresive de stimulare monetara si fiscala pentru a combate pierderile provocate de pandemie. Cheltuieli neplanificate, sub forma pachetelor de stimulare, pun presiune asupra finantelor guvernamentale in 2020 si 2021, generand o durabilitate fiscala dezechilibrata pe termen lung", sustine Shruti UPADHYAY, GlobalData.


Imprumuturile guvernamentale din SUA erau deja in crestere inainte de impactul catastrofal al pandemiei. Imprumuturile SUA au ajuns la 15,8% din PIB in 2020, in timp ce, pentru 2021, este estimata o scadere usoara, pana la 15% din PIB. Asta a facut ca, in 2020, datoria publica sa creasca la 127,1% din PIB, iar estimarile arata ca va continua sa creasca si in 2021, pana la 132,8% din PIB - depasind recordul stabilit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, 106% din PIB in 1946.

"Datoria publica tot mai mare creste si probabilitatea unei crize fiscale la nivel global. Cand economiile isi revin substantial, guvernele si factorii de decizie politica ar trebui sa se concentreze pe dezvoltarea rapida a unei cai de consolidare fiscala pe termen lung, ceea ce le va permite natiunilor sa isi asigure o pozitie economica robusta si, de asemenea, sa aiba flexibilitatea necesara pentru a aborda viitoarele situatii de urgenta din domeniul sanatatii publice", mai spune Shruti UPADHYAY - Economic Analyst, GlobalData.

Video