Guvernul aloca aproape 150 mil. lei pentru 17 judete afectate de inundatii si alunecari de teren

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
22.07.2021
Guvernul a aprobat acordarea a 148,7 milioane de lei pentru 17 judete afectate de inundatii si alunecari de teren, banii urmand sa fie folositi pentru repararea a 1.085 de obiective din 243 de unitati administrativ teritoriale.
PROMO
"In sedinta de guvern a fost aprobata Hotararea de Guvern prin care s-au acordat 148,7 milioane de lei din fondul de interventii pentru 17 judete afectate de inundatii si alunecari de teren. Banii sunt destinati repararii drumurilor judetene, comunale, podurilor, podetelor si digurilor. Este vorba de judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Satu Mare, Tulcea, Vrancea", a declarat Florin CITU, in conferinta de presa de dupa sedinta de Guvern.

La randul sau, Ministrul Dezvoltarii, Cseke ATTILA a precizat ca "este vorba despre alocari pentru 17 judete, 243 de UAT-uri si un numar de 1.085 de obiective afectate de calamitati naturale, care cu acest ajutor guvernamental vor putea fi refacute, reabilitate, readuse la situatia initiala. Este vorba despre 27 de decolmatari de parauri si rauri, 191 de drumuri comunale afectate, 69 de drumuri judetene, 487 de drumuri forestiere satesti, ulite si diguri, 87 de maluri surpate, 38 de obiective economico-sociale afectate, 186 de poduri si podete afectate".

"Este vorba despre calamitati naturale care s-au produs, pentru care Ministerul Dezvoltarii, conform procedurilor legale, a primit solicitarile de la institutiile Prefectului din judetele tarii, rapoarte care se intocmesc la nivelul institutiei Prefectului, impreuna cu cei de la ISU si ISC. Aceste rapoarte se transforma in proiecte de hotarare de guvern pentru judetul respectiv, pentru UAT-urile din judetul respectiv si se trimit Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, care face o analiza a lor, o statistica a lor si vine in sedinta de guvern si propune acest proiect de hotarare de guvern. Urmeaza, mai mult ca sigur, si alte alocari, avand in vedere calamitatile naturale produse in ultima perioada. In momentul in care acest proces de HG a fost intocmit, acestea au fost cele 17 judete si 243 de UAT-uri afectate care aveau documentatia in regula, deplina, transmisa Ministerului Dezvoltarii. In momentul in care avem noi solicitari de la institutiile Prefectului, vom prezenta, desigur, situatia in sedinta de guvern", a explicat Cseke ATTILA.

Intrebat daca Guvernul va aloca bani pentru scolile afectate de inundatiile recente, premierul Citu a confirmat, precizand ca asteapta o evaluare finala a pagubelor.

Protectia bunurilor in caz de inundatii

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, precum si protectia anexelor si bunurilor in case, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aproximativ 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. La nivel national, peste 1,81 milioane de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii iunie 2021.

De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.

Sursa foto: Facebook IGSU

Video