ISF anunta castigatorii concursului de educatie financiara "Idei de Viitor"

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
29.04.2021
Institutul de Studii Financiare a organizat concursul de promovare a educatiei financiare de catre studenti "Idei de Viitor", la care s-au inscris 25 echipe din 12 centre universitare. In cadrul evenimentului "Idei de Viitor pentru tinerele generatii" au fost anuntate cele trei proiecte castigatoare.
PROMO
Astfel, ISF a organizat evenimentul "Idei de Viitor pentru tinerele generatii", prin care si-a propus sa identifice si sa valorizeze cele mai bune instrumente de promovare a educatiei financiare. In cadrul evenimentului, desfasurat in mediul online, au fost prezentate cele trei proiecte castigatoare ale concursului "Idei de Viitor", iar profesionisti din piata financiara nebancara si din ISF, impreuna cu profesori si studenti, au dezbatut subiecte importante pentru viitorul economiei romanesti.

Initiativa reprezinta doar o mica parte din eforturile pe care ISF le depune pentru a creste gradul de educatie financiara in randul romanilor, in ultimul timp fiind organizate, in colaborare cu universitati de prestigiu si asociatii profesionale, numeroase conferinte online si seminarii de specialitate, la care au participat aproximativ 2.000 de studenti.

"Consumatorii trebuie sa inteleaga pe deplin atat beneficiile, cat si riscurile care vin la pachet cu o investitie. Tocmai in acest scop, ISF si Autoritatea de Supraveghere Financiara au construit impreuna o paleta de cursuri de educatie financiara care se adreseaza elevilor, studentilor, dar si publicului larg. Este esential ca tinerii si copiii sa inteleaga notiunile de baza, mecanismele si principiile de functionare aferente pietelor financiare, astfel incat sa-si formeze din timp o baza solida pentru a putea trece la nivelul urmator, atunci cand va fi cazul. ISF isi propune asadar sa devina un integrator al initiativelor de educatie financiara din sectorul financiar nebancar. In ceea ce priveste perspectiva, in anul 2021, ISF organizeaza cateva evenimente important de educatie financiara, si as vrea sa amintesc doar doua: sesiunile tematice din cadrul sesiunilor de comunicare studentesti din cel putin trei universitati partenere si organizarea de sesiuni si de seminarii vocationale, SmartFIN ISF, in format fizic sau online. Evenimentele organizate impreuna cu asociatiile membre ISF vin in intampinarea nevoilor studentilor in ceea ce priveste nivelul de pregatire ca viitori angajati. In anul universitar 2020-2021 au fost organizate 30 de astfel de sesiuni in cadrul a 14 universitati, la care au participat in jur de 2.000 de studenti", a declarat Ovidiu PETRU, Vicepresedinte ISF.

Explicatia succesului de care s-au bucurat proiectele, considera prof. univ.dr. Marian Siminica, Director Executiv ISF, consta atat in deschiderea universitartilor partenere, care au promovat initiativele ISF si au asigurat un cadru propice desfasurarii lor, cat si a suportului oferit de asociatiile profesionale si de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Cu ajutorul acestora, Institutul de Studii Financiare a organizat si concursul de promovare a educatiei financiare de catre studenti "Idei de Viitor", la care s-au inscris 25 echipe din 12 centre universitare.

In cadrul evenimentului "Idei de Viitor pentru tinerele generatii" au fost anuntate cele trei proiecte castigatoare:
  • Economisirea si investirea pe piata de capital, proiect elaborat de echipa Universitatii Aurel Vlaicu din Arad
  • Pentru ca vrei sa stii totul despre bani: azi economisesti, maine investesti!, proiect elaborat de echipa Universitatii din Pitesti
  • Gestiunea bugetului personal, proiect elaborat de echipa Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
"Avem conferinta de premiere a castigatorilor proiectului "Idei de Viitor", insa sa nu ne gandim ca se incheie proiectul. De fapt, noi ne-am propus sa identificam din zona tinerelor generatii, din zona studentilor, modalitati de promovare a educatiei financiare, pentru ca intr-un fel gandeste un adult, care de exemplu e profesionist in zona serviciilor financiare, si altfel gandeste un student, economist, finantist sau de la specializari complementare. Am fost curiosi sa vedem lucrul acesta si am vazut: Suntem entuziasmati de ideile cu care au venit! Multumesc foarte mult partenerilor din mediul profesional, care au acceptat sa intre in comisiile de jurizare. Desi acordam premiile, proiectul nu se incheie pentru ca efectele de abia acum urmeaza sa se produca. Incurajez toti participantii sa distribuie ideile, indiferent ca au fost selectate in primele trei sau nu, sa le distribuie pe retelele de socializare, in relatia cu colegii, pentru ca ei pot sa devina ambasadori ai educatiei financiare", a declarat prof. univ.dr. Marian SIMINICA, Directorul Executiv al ISF.

Comisia care a desemnat proiectele castigatoare a fost formata din Catalin CAMPEANU, Director Adjunct ISF, Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR, membru CD al ISF, Mihnea BARBULESCU, Director Executiv Erste Asset Management si Eduard SIMIONESCU, Director Greco Romania, membru CD UNSICAR.

Mesajele membrilor juriului pentru participanti:

Catalin CAMPEANU, Director Adjunct ISF: "Am primit si foarte multe proiecte, si foarte bune. Procesul de deliberare nu a fost usor, nu am ales cu usurinta cele trei proiecte, a fost o concurenta foarte mare. Noi ne-am dorit sa apelam la voi pentru a ne adapta mijloacele de comunicare pentru a avea succes mai mare in randul studentilor. E foarte simplu de realizat ca modul in care gandim noi nu este neaparat perfect adaptabil noii generatii, si asa a fost de fiecare data: si noi am fost la fel fata de parintii nostri, si parintii nostri fata de bunici, si va fi la fel pentru voi peste niste ani. Ne bucuram de succesul acestui proiect! Pot sa va spun ca aceste proiecte pe care voi le-ati inceput, ca este doar un inceput, noi le vom pune in practica. Le veti vedea realizate, si cu sprijinul vostru, deoarece ne dorim sa va implicam si de aici inainte pentru ca, pana la urma, acest proiect este doar o cararmida intr-un zid, e doar un inceput, si intentionam sa construim pe baza acestor proiecte, pe baza acestor idei, pentru a creste, pana la urma, gradul de educatie financiara".

Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR: "Sunteti niste adevarati ambasadori ai educatiei financiare si nu-mi ramane decat sa va spun ca, in continuare, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania va merge in directia educatiei financiare: avem sase campanii planificate pentru acest an, totul este digital, totul este dedicat tinerilor. Aceste campanii sunt realizate in mare parte impreuna cu ISF si cu alte asociatii profesionale din piata. Cred ca suntem la inceput cu totii pe acest drum, insa viitorul e in voi."

Mihnea BARBULESCU, Director Executiv Erste Asset Management: "A fost o onoare si un privilegiu pentru mine sa fiu alaturi de echipa ISF, de invitati si, mai ales, de studenti care ne-au aratat ca putem sa dormim linistiti noaptea pentru ca pe urmele noastre vor veni profesionisti de marca. A fost reconfortant pentru mine sa vad cat de bine s-au descurcat. Nu exista de fapt piete diferite, ne adresam aceluiasi consumator roman, aceluiasi cetatean roman, si cred ca daca reusim sa facem ceea ce face ISF, sa punem sub aceeasi cupola toate segmentele pietelor financiare, cred ca atunci vom avea succes."

Eduard SIMIONESCU, Director GrECo Romania, membru CD UNSICAR: "Absolut toate proiectele au fost interesante, au prezentat idei noi, dar, ca in orice competitie, cineva trebuie sa castige. Vreau sa va felicit astazi pe voi, cei care ati castigat, proiectele voastre sunt cu adevarat ingenioase si va provoc cu urmatorul lucru: Calatoria abia incepe! E foarte greu sa atingi performanta, dar este si mai greu sa te mentii la acel nivel. De aceea, voi trebuie sa continuati acest drum. Un mare compozitor spunea ca inspiatia ii vine cand se uita la stele. Va invit sa priviti catre stele, sa fiti curajosi si sa ajutati la progresul societatii, pentru ca, pana la urma, educatia financiara inseamna progres."

Institutul de Studii Financiare, fondat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, este un centru de excelenta in domeniul studierii pietelor de profil si derularii programelor de educatie financiare pentru asigurarea competentelor, aptitudinilor si cunostintelor personalului institutiilor financiare si a personalului ASF si pentru cresterea nivelului de educatie financiara al consumatorilor de servicii si produse financiare non-bancare. Pe termen lung, ISF isi propune alinierea activitatii la cerintele europene, trecerea de la acumularea de cunostinte la acumularea si evaluarea de competente, furnizarea de programe de formare profesionala pentru domeniul financiar nebancar adaptate noilor procese organizationale, determinate de cerintele legislative, de dinamica pietei si a cadrului european, contribuind la maturizarea pietei financiare nebancare din Romania, la crearea capacitatii acesteia de a face fata concurentei induse de globalizare sau efectelor crizelor economice.

Video