Insurance Europe: Mai mult de o treime din populatie nu economiseste pentru pensie, potrivit celui de-al doilea sondaj pan-european privind pensiile

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
02.12.2021

Diferenta de economisire pentru pensie persista in Uniunea Europeana - conform celui de-al doilea sondaj pan-european privind pensiile, realizat de Insurance Europe -, si mai mult de o treime dintre respondenti nu economisesc pentru pensie. Dupa un prim sondaj realizat in 2019, Insurance Europe a cerut din nou parerea cetatenilor europeni in acest sens, intervievand, cu aceasta ocazie, peste 16.000 de persoane din 16 tari.

PROMO

Alte rezultate esentiale ale sondajului Insurance Europe:

 • Dintre cei care nu economisesc pentru pensie, 30% spun ca acest lucru se datoreaza faptului ca nu isi permit sa o faca.
 • Aproape o cincime dintre respondenti au subliniat ca pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra economiilor lor pentru pensie.
 • Securitatea economiilor pentru pensie ramane, de departe, cea mai importanta prioritate (49%).
 • Apartinatorii de pensii au confirmat preferinta de a primi informatii in format digital, mai degraba decat pe hartie.
 • In toate domeniile analizate, exista diferente semnificative intre tari.
 • Totodata, in conformitate cu sondajul din 2019, raspunsurile difera in functie de circumstantele personale, cum ar fi varsta, sexul, starea civila, nivelul de educatie si ocuparea fortei de munca.

Asiguratorii, in calitate de furnizori majori de produse de pensii, sunt dornici sa colaboreze cu factorii de decizie politica, pentru a aborda problema deficitului persistent de economii pentru pensii, la nivelul UE. In contextul in care pandemia COVID-19 a majorat si mai mult deficitul existent in materie de pensii, Insurance Europe face urmatoarele recomandari:

 • Este vital sa se continue sensibilizarea cu privire la necesitatea de a economisi pentru pensie si sa se imbunatateasca nivelul de educatie financiara, astfel incat persoanele sa poata lua cele mai bune decizii in functie de situatia lor. Insurance Europe sprijina recenta concentrare a UE asupra informatiilor digitale privind pensiile si saluta discutiile care au loc in contextul Uniunii Pietelor de Capital ale Uniunii Europene (EU Capital Markets Union) cu privire la rolul serviciilor de urmarire a pensiilor.
 • Sondajul confirma necesitatea ca politicile in domeniul pensiilor sa fie concentrate pe consumator in baza dovezilor privind cererile si nevoile utilizatorilor, astfel incat orice initiativa ar trebui sa fie intotdeauna supusa unor teste extinse pentru consumatori.
 • Exista un apetit clar pentru protectia oferita de garantiile financiare, anuitatile si acoperirea biometrica oferite in mod traditional de asiguratori. Este esential ca reglementarea - si, in special, cadrul prudential Solvency II -, sa nu impiedice asiguratorii sa isi indeplineasca rolul important in abordarea problemei deficitului de economii pentru pensii.
 • Europenii sustin in mod covarsitor o abordare digitala a informatiilor privind pensiile. E important ca reglementarea sa le permita furnizorilor sa se angajeze in moduri inovatoare cu clientii lor.
 • Sondajul a confirmat diversitatea inerenta in ceea ce priveste economisirea pentru pensie in toata Europa. Pensiile imbraca o varietate de forme si sunt influentate de o gama larga de factori. Prin urmare, nu exista o abordare unica pentru a raspunde tuturor provocarilor.

"Dupa cum confirma rezultatele acestui sondaj, factorii de decizie din intreaga Europa se confrunta deja cu provocari semnificative in incercarea de a se asigura ca cetatenii lor au un venit adecvat la pensie. Daca nu se face nimic in acest sens, aceste provocari vor deveni si mai grave. Prin urmare, este vital ca factorii de decizie sa ia masuri acum pentru a le permite cetatenilor sa isi sporeasca economiile pentru pensii si pentru a se asigura ca si cadrul de reglementare le permite asiguratorilor sa isi joace rolul de furnizori de pensii pe termen lung si reflecta nevoile reale ale persoanelor care economisesc pentru pensie", spune Nicolas JEANMART - Head of Personal and General Insurance, Insurance Europe.

"2021 Pan-European Pension Survey" este disponibil AICI.

Video