Marea Britanie: In fiecare etapa a carierei, femeile contribuie mai putin la pensie, decalajul de gen fiind de 56% la pensionare

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
05.08.2021
In fiecare etapa a carierei, arata un studiu realizat de L&G (Legal & General), femeile din Marea Britanie au contributii la pensii mai mici decat barbatii, decalajul crescand la 56% la pensionare. Decalajul ramane semnificativ si atunci cand vine vorba de industrii in care femeile reprezinta o parte importanta a fortei de munca.

Dupa ce a analizat aproximativ 4 milioane de britanici care contribuie la schema privata de pensii, Legal & General a constatat ca decalajul de gen in ceea ce priveste contributia la pensie e, in mare, neschimbat (17%) atunci cand lucratorii au varste cuprinse intre 20 - 40 de ani. Decalajul se dubleaza la 34% pentru categoria de varsta 40 - 50 de ani, apoi creste la 51% pentru lucratorii care au peste 50 de ani si, in final, atinge un nivel uluitor de 56% la pensionare.

Analizand contributiile a peste 37.000 de britanici care au iesit la pensie in 2020, L&G a descoperit ca, in medie, barbatii au o pensie privata de 21.000 de lire sterline, in vreme ce femeile nu au nici jumatate din aceasta suma: 10.000 de lire sterline.

Rita BUTLER-JONES - Co-head of DC, Legal & General Investment Management -, subliniaza ca decizia de a lua o pauza in cariera, pentru a creste o familie, are un impact semnificativ in acest sens, dar sunt si alti factori in joc. Unul dintre acestia, salariile mai mici ale femeilor in raport cu veniturile barbatilor in toate etapele carierei.

"Femeile sunt mai susceptibile, de asemenea, sa se confrunte cu dificultati financiare in urma unui divort de partener. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile mai in varsta, cu 1 din 4 divorturi avand loc dupa varsta de 50 de ani. La fel ca diferenta de salarii intre femei si barbati, diferenta dintre pensiile de gen devine rapid o problema care trebuie sa reprezinta o prioritate pentru noi, ca industrie", a declarat Rita BUTLER-JONES.

Studiul L&G noteaza ca diferenta dintre nivelul economiilor are o influenta semnificativa asupra alegerilor facute la pensionare, 92% dintre femei alegand achitarea pensiei in numerar, comparativ cu 86% dintre barbati. La fel de important, subliniaza L&G, este si faptul ca decalajul ramane semnificativ si atunci cand vine vorba de industrii in care femeile reprezinta o parte importanta a fortei de munca. De exemplu, arata Legal & General, in sectorul ingrijirii persoanelor in varsta, desi 85% dintre cei care contribuie la o pensie privata sunt femei, dimensiunea medie a economiilor este cu 47% mai mica decat cea a barbatilor.

Stuarty MURPHY - Co-head of DC, Legal & General Investment Management -, considera ca schimbarea atitudinilor sociale si la locul de munca provocate de evenimentele din ultimul an ar trebui sa contribuie la egalizarea conditiilor de responsabilitate, iar acceptarea crescuta a unor tipare mai flexibile de lucru poate fi de ajutor in acest sens.

"Diferenta de salarii si pensii de gen reprezinta o problema complexa, care necesita mult timp pentru a fi rezolvata. Este nevoie de sprijin sporit din partea statului si a angajatorilor pentru egalizarea conditiilor de concurenta, abordand aspecte precum scaderea varstei de eligibilitate, cresterea contributiilor minime pentru auto-inscriere, dar si solutionarea diferentei de salarizare pentru angajatii cu jumatate de norma."

Video