Noua Zeelanda, prima tara care introduce o lege a schimbarilor climatice care vizeaza asiguratorii si bancile

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
13.04.2021
Noua Zeelanda a devenit prima tara care a introdus o lege care le va impune bancilor, asiguratorilor si managerilor de investitii sa raporteze impactul schimbarilor climatice asupra business-urilor lor, noteaza Insurance Journal, citandu-l pe James SHAW - Minister for Climate Change. Astfel, printre cei vizati de aceasta lege, se regasesc bancile si asiguratorii cu active totale mai mari de 703 milioane USD (1 miliard NZD).
PROMO
"Pur si simplu, nu putem ajunge, pana in 2050, la emisii nete zero carbon, decat daca sectorul financiar stie ce impact are investitiile sale asupra climei. Aceasta lege va aduce riscurile climatice si rezilienta in centrul procesului decizional financiar si de afaceri", a declarat James SHAW.

Proiectul de lege, care a fost prezentat Parlamentului si ar putea fi supus primei lecturi in cursul acestei saptamani, le impune firmelor financiare sa explice cum ar gestiona riscurile si oportunitatile legate de clima.

Potrivit sursei citate, aproximativ 200 dintre cele mai mari companii ale tarii si mai multe firme straine ce ating pragul de 1 miliard NZD intra sub incidenta legislatiei. Dezvaluirile vor fi necesare pentru exercitiile financiare care incep anul viitor, odata cu adoptarea legii, ceea ce inseamna ca primele rapoarte vor fi realizate de catre companii in 2023.

Guvernul din Noua Zeelanda arata, in septembrie 2020, ca va determina sectorul financiar sa raporteze cu privire la riscurile climatice, iar companiile care nu vor putea face acest lucru vor fi nevoite sa explice motivele, mai noteaza Insurance Journal.

In ultima perioada, autoritatile au introdus mai multe politici de reducere a emisiilor de carbon, inclusiv promisiunea ca, pana in 2025, sectorul public va fi neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. De asemenea, a anuntat ca, de la mijlocul acestui deceniu, va achizitiona autobuze de transport public cu zero emisii de carbon.

Video