Participantii profesionisti ai pietei financiare nebancare in dialog cu CNPF

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
28.03.2022

CNPF si-a propus de a avea intruniri permanente cu participantii profesionisti ai pietei financiare nebancare, astfel saptamana curenta a fost una intensa, fiind organizate mai multe sedinte de lucru, la care au participat reprezentantii asociatiilor de economii si imprumut, ai organizatiilor de creditare nebancara si ai birourilor istoriilor de credit.

PROMO

De asemenea, conducerea CNPF a avut un sir de sedinte dedicate sectorului de asigurari, cu participarea companiilor de asigurari, actuarilor si brokerilor de asigurare.

Intrunirile au fost organizate cu scopul de a face un schimb de opinii intre autoritatea de supraveghere si participantii profesionisti, de a examina deficientele existente si de a identifica directiile de dezvoltare si de impulsionare a pietelor supravegheate de CNPF.

Entitatile au fost informate despre activitatile pe termen scurt si mediu, initiate de CNPF, inclusiv pe componenta cadrului legislativ si normativ, si au adresat intrebari referitoare la politicile de reglementare si supraveghere pe care autoritatea le planifica in noul context economic.

Dialogul cu participantii profesionisti la piata de creditare nebancara s-a axat, in principal, pe normele prevazute de noul Regulament de creditare responsabila. Desi au exprimat unele ingrijorari, entitatile si-au anuntat disponibilitatea de a se implica la imbunatatirea documentului.

La randul lor, reprezentantii birourilor istoriilor de credit au expus unele propuneri cu privire la diminuarea cheltuielilor prin intermediul optimizarii fiscale si au informat ca se afla in discutii cu privire la facilitarea schimbului de informatii cu entitati prestatoare de servicii, care ar contribui pozitiv la completarea bazelor de date a birourilor.

Reprezentantii industriei de asigurari au pus in discutie mai multe subiecte precum: stabilirea primei de referinta RCA; cheltuielile de achizitie ale asiguratorilor; oferirea unor deductibilitati la procurarea asigurarilor de bunuri, imobil etc.; digitalizarea serviciilor de asigurare; diversificarea produselor facultative de asigurare; crearea unui mix de produse de asigurari, acoperite partial de catre stat.

Participantii la discutii au apreciat deschiderea CNPF la doleantele pietei si au agreat identificarea solutiilor de lunga durata, care au ca scop final dezvoltarea concurentei sanatoase si cresterea nivelului de satisfactie a consumatorilor de produse financiare nebancare, inclusiv prin prisma educatiei financiare.

Dincolo de misiunea de a supraveghea si reglementa piata financiara nebancara, CNPF doreste sa fie un partener al companiilor din acest domeniu, constientizand ca daca vom avea companii puternice, atunci si pietele vor fi stabile cu potential de dezvoltare.

Video