Politia vrea sa sanctioneze mai aspru comportamentul agresiv din trafic

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
05.08.2021
Conform unui proiect al Politiei Romane, menit sa reduca accidentele rutiere si decesele rezultate in urma acestora, comportamentul agresiv in trafic va fi sanctionat mai aspru, cu amenda si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile.

Prin comportament agresiv se intelege efectuarea, pe drumul public, de catre conducatorul de vehicul, a uneia dintre urmatoarele manevre:
 1. deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta sau de pe un rand pe altul, alternand din stanga in dreapta, in scopul depasirii unui sir de vehicule care circula in acelasi sens;
 2. intoarcerea vehiculului prin folosirea franei de ajutor;
 3. pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesiva, in gol, a rotilor motoare;
 4. circulatia cu vehiculul la o distanta foarte redusa fata de un alt vehicul, inaintea sau in spatele acestuia, cat si in lateral, de natura a intimida conducatorul acestuia;
 5. folosirea repetata a semnalelor sonore si/sau luminoase de natura a obliga nejustificat conducatorul de vehicul care circula in fata sa sa elibereze banda de circulatie;
 6. conducerea mopedului sau motocicletei avand in contact cu drumul numai una dintre roti;
 7. mersul cu spatele cu vehiculul in scopul intimidarii celorlalti participanti la circulatie care circula in spatele acestuia;
 8. realizarea intentionata a unui derapaj controlat al vehiculului in vederea intoarcerii sau rotirii acestuia;
 9. conducerea intentionata a unui vehicul prin accelerarea repetata a motorului, de natura a stanjeni persoanele aflate in zona drumului public."
De asemenea, se are in vedere la nivelul MAI, reanalizarea cadrului legal ce reglementeaza procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, in scopul cresterii nivelului de pregatire a conducatorilor de autovehicule, solutie ce ar contribui la reducerea numarului de accidente rutiere.

Creste numarul persoanelor decedate in accidente rutiere

In cadrul unei conferinte de presa, oficialii Politiei Romane au prezentat evolutia accidentelor grave, inregistrate in primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 si 2021, conform datelor extrase din bazele de date ale Directiei Rutiere:

- 2019: 4.421 de accidente grave la nivel national, soldate cu decesul a 894 de persoane si ranirea grava a altor 4.200.
- 2020: 3.637 de accidente, soldate cu decesul a 812 de persoane si ranirea grava a altor 3.344.
- 2021: 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane si ranirea grava a altor 2.000.

Se observa o scadere a accidentelor rutiere grave in acest an, fata de anii trecuti, insa se inregistreaza o crestere a numarului persoanelor care si-au piedut viata, in conditiile in care in urma unui accident sunt raportate mai multe persoane decedate

Analizand primele 7 luni ale acestui an, principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, in urma carora au decedat persoane, se prezinta astfel:
 • Viteza neadaptata la conditiile de drum - 106 accidente, in urma carora au decedat 119 persoane.
 • Traversare neregulamentara pietoni - 75 de accidente, cu 76 de persoane decedate.
 • Pietoni pe partea carosabila - 58 de accidente, in urma carora au decedat 58 de persoane.
La nivel national, politistii rutieri au aplicat aproximativ 460.000 de sanctiuni contraventionale doar pentru a combate principalele cauze generatoare de accidente rutiere (dintr-un total de peste 890.000 de sanctiuni contraventionale).

In ceea ce priveste faptele de natura penala, constatate in primele 7 luni din 2021, au fost constatate 4.340 de infractiuni pentru alcoolemie peste limita admisa (din totalul de 10.730 de infractiuni).

Siguranta rutiera, o prioritate

Romania continua sa ocupe prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2020, cu 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, nivel fiind totusi in scadere fata de 2019, cand a fost de 96 de morti, dar este cu mult peste media UE care a fost de 42 de decese la un milion de locuitori, arata datele publicate marti de Comisia Europeana.

Prin urmare, cresterea sigurantei rutiere ramane, in continuare, o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Un exemplu este campania nationala de siguranta si de preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, organizata in fiecare an, incepand din 2016, de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul celor mai importante asociatii si companii de asigurari si de brokeraj si din domenii conexe.

Editia a VI-a a proiectului se va desfasura, in acest an, in perioada iulie - septembrie 2021 si va avea ca tema principala obiceiurile periculoase din trafic, in special acele gesturi care par "mici", dar care pot creste semnificativ riscul de accident rutier, precum nesemnalizarea, oprirea masinii in locuri nepermise, folosirea necorespunzatoare a luminilor, depasirea vitezei legale sau recomandate si nu numai.

Video