ROMGAZ vrea sa asigure conducerea companiei prin polite de tip D&O

Avatar autor XPRIMM
Autor
Bianca CIOCOTISAN
Avatar
Bianca CIOCOTISAN
Redactor
Data articol
19.11.2019
Societatea Nationala de Gaze Naturale ROMGAZ organizeaza, in luna decembrie, o licitatie pentru achizitia de servicii de asigurare de tip D&O (Directors & Officers) pentru membrii Consiliului de Administratie si directorii executivi din cadrul companiei.

Durata acordului-cadru este de 2 ani, urmand ca anual sa fie incheiat cate un contrat subsecvent, valoarea totala estimata a acestuia fiind de 905.711 lei (190.000 de euro), potrivit anuntului de participare la licitatie publicat in SICAP.

Conform caietului de sarcini, polita de asigurare trebuie sa acopere raspunderea civila a persoanelor asigurate pentru daunele/prejudiciile cauzate din culpa tertilor (angajati, parteneri de afaceri, autoritati, actionari, compania) cu prilejul sau in legatura cu exercitarea functiei/atributiilor manageriale.

De asemenea, polita va acoperi si raspunderea profesionala a directorului general fata de companie. Prin raspundere profesionala se va intelege raspunderea angajata de directorul general in baza contractului de mandat. Polita va avansa costurile si cheltuielile de aparare (inclusiv onorarii avocati) rezultate din investigarea si apararea unei cereri de despagubire indreptate impotriva asiguratilor.

Conform documentului, asigurarea va mai acoperi si orice costuri sau cheltuieli de judecata pronuntate impotriva unui asigurat in favoarea unui reclamant (ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a altei sentinte definitive). De altfel, acoperirea prin asigurare va cuprinde inclusiv "Practici privind angajatii" (Employment Practice Liability) pentru cererile indreptate impotriva persoanelor asigurate.

Potrivit caietului de sarcini, asigurat va insemna: orice persoana fizica care a fost, este sau care va deveni in perioada de asigurare:
  • administrator, director, delegat sau administrator neexecutiv sau director "de facto" in companie;
  • echivalentul din legislatia si sau jurisdictia romana a "shadow Director" al companiei, conform definitiei din sectiunea 251 a UK Companies Act 2006;
  • administrator neexecutiv, director sau imputernicit similar intr-o entitate externa, caruia i s-a solicitat de catre companie sa devina administrator, director sau un imputernicit echivalent in entitatea respectiva;
  • membrii consiliului de supraveghere;
  • angajat al companiei care exercita o functie manageriala sau de supraveghere;
  • angajat care este implicat ca parte in orice actiune impotriva oricarei persoane definite in cele de mai sus.
De asemenea, polita va acoperi cheltuielile de urgenta, cu o sub limita de 500.000 euro (daca acordul in scris al asiguratorului nu poate fi obtinut in mod rezonabil inainte sa apara costuri cu apararea in cadrul oricarei cereri de despagubire, asiguratorul va aproba retroactiv respectivele costuri cu apararea), costurile de limitare a pierderilor 1 milion de euro precum si costuri de refacere a imaginii de 500.000 de euro.

Conform anuntului, se vor mai acoperi cheltuielile de aparare privind poluarea 500.000 euro, precum si amenzi si penalitati civile: 100.000 euro.

"Polita nu va contine excluderea Asigurat contra Asigurat pentru intreaga lume, cu exceptia SUA, a teritoriilor si posesiunilor aferente acesteia si a oricarui stat sau subdiviziuni politice aferente", se mai arata in caietul de sarcini.

Termenul pana la care pot sa fie depuse ofertele este 16 decembrie a.c., ora 15:00.

Video