Risc de inundatii in mai multe judete din tara

Avatar autor XPRIMM
Autor
Andreea RADU
Avatar
Andreea RADU
Redactor sef
Data articol
17.06.2021
Vremea nefavorabila va continua si in zilele urmatoare. Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis joi 7 avertizari de inundatii, dintre care doua Coduri portocalii, ce vizeaza mai multe judete din tara, ca urmare a precipitatiilor abundente ce pot duce la depasiri ale Cotelor de inundatie pe rauri din bazinele hidrografice.
PROMO
Astfel, hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundatii, ce vizeaza raurile din bazinele hidrografice: Sacherstita (afluent al raului Cerna), Dunare - afluentii mici aferenti sectorului aval confluenta raul Berzeasca - amonte confluenta raul Cerna.

Ca urmare a precipitatiilor inregistrate, celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte severe de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de Inundatie pe raurile din bazinele hidrografice: Sacherstita (afluent al raului Cerna), Dunare - afluentii mici aferenti sectorului aval confluenta raul Berzeasca - amonte confluenta raul Cerna, judetele: Mehedinti si Caras Severin.

Fenomenele se pot produce cu intensitate si probabilitate mai mare pe unele rauri mici din bazinele hidrografice : Sacherstita (afluent al raului Cerna), Eselnita, Mraconia (afluenti ai Dunarii).

Un alt Cod portocaliu vizeaza bazinele hidrografice din Tarnava Mare, Tarnava Mica, Olt, Arges, Ialomita, Calmatui, Siret, Prut si raurile din Dobrogea, urmand scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de aprare.

Un Cod galben este valabil, pana vineri la ora 24:00, pe raurile din bazinele hidrografice: Tarnava Mica - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Tarnava Mare - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Harghita, Mures, Brasov, Sibiu si Alba), Olt - bazin amonte S.H. Hoghiz si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Hoghiz - amonte Ac. Calimanesti (judetele: Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu si Valcea), Arges - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Arges, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Ilfov), Ialomita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Dambovita, Prahova si Ialomita), Calmatui (judetele: Buzau si Braila), Buzu - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Brasov, Covasna, Buzu si Prahova), Rm. Sarat (judetele: Buzau si Vrancea), Putna (judetul Vrancea), Trotus (judetele: Harghita, Covasna, Neamt, Bacau si Vrancea), Bistrita (judetele: Suceava, Harghita, Neamt si Bacau), Barlad (judetele: Neamt, Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati), Siret - afluentii mici aferenti sectorului aval confluenta cu raul Suceava (judetele: Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vrancea si Galati), Jijia - afluentii aferenti sectorului aval confluenta cu raul Sitna (judetele: Botosani si Iasi), Prut - afluentii aferenti sectorului aval confluenta cu raul Jijia (judetele: Iasi, Vaslui si Galati) si raurile din Dobrogea (judetele: Constanta si Tulcea).

Toate alertele le gasiti AICI.

Protectia in caz de inundatii

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aproximativ 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. La nivel national, peste 1,8 milioane de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii mai 2021.

De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.

Video