Aproximativ 70% dintre pensionarii actuali si-ar fi dorit sa fi economisit mai mult sau sa fi investit mai mult mai devreme, potrivit unui sondaj recent privind pensionarea realizat de Employee Benefit Research Institute (EBRI). Aproximativ jumatate (53%) au declarat ca nu au avut un plan sau o strategie financiara.
Sondajul "Retireee Reflections Survey" al EBRI, realizat in aceasta primavara in randul a 1.109 pensionari americani cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, cu cel putin 50.000 de dolari in active financiare, a constatat, de asemenea, ca pensionarii considera ca s-au descurcat mai bine atunci cand au lucrat cu un consilier financiar si/sau au avut un plan financiar.
Bridget Bearden, strategul de cercetare si dezvoltare al EBRI, a declarat in timpul unui webinar recent ca sondajul a urmarit sa inteleaga diverse aspecte care ii afecteaza pe pensionari si pensia lor, printre care:
- Utilizarea unui plan financiar la pensionare
- Utilizarea/asistenta consilierului financiar
- Prioritatile la pensionare
- Preocupari legate de cheltuieli in timpul pensionarii
- Preocupari financiare inainte si dupa pensionare
- Reflectii ale pensionarilor asupra deciziilor financiare din trecut
Una dintre principalele concluzii ale sondajului este ca pensionarii actuali isi doresc sa fi economisit mai multi bani si sa fi inceput sa planifice mai devreme decat au facut-o pentru pensionare, a declarat Bearden. De exemplu, atunci cand pensionarii au fost rugati sa detalieze ce sfaturi financiare le-ar da celor mai tineri dintre ei, 70% au spus ca i-ar sfatui sa isi schimbe obiceiurile de economisire, pentru a incepe sa investeasca de la varste mai tinere.
Intrebati ce ar fi schimbat inainte de pensionare, unii participanti au spus ca ar fi cumparat actiuni, in loc sa cumpere haine sau pantofi la moda, iar altii au spus ca ar fi investit pe piata bursiera, in loc sa iroseasca banii pe achizitii frivole. De asemenea, unii au spus ca ar fi economisit mai putin pentru educatia universitara a copiilor lor si mai mult pentru pensie.
Cei chestionati au mai spus ca s-ar fi descurcat mai bine mai bine daca ar fi colaborat cu un consilier financiar, a subliniat Bearden.
In ceea ce priveste tranzitia lor la pensie, pensionarii care au lucrat cu un consilier la planul lor financiar au declarat ca principalele beneficii pe care le-au obtinut au fost legate de alocarea activelor, a adaugat Bearden. Printre acestea se numara asistenta in identificarea tolerantei lor la risc si ajutorul in intelegerea modului in care sa-si transforme economiile pentru pensie intr-o sursa de venit.
Desi patru din cinci pensionari si-au identificat obiectivele financiare pentru pensionare, jumatate (53%) nu au un plan sau o strategie, potrivit sondajului. Iar dintre cei 45% care au un plan financiar, majoritatea au lucrat cu un profesionist financiar.
Explorand principalele preocupari ale participantilor, studiul a constatat ca, cu cinci ani inainte de a se pensiona, economiile si cheltuielile medicale au fost principalele preocupari financiare ale participantilor. Acestea au fost urmate de cheltuielile cu asistenta medicala si de inflatie.
Inflatia a fost cea mai frecvent citata ingrijorare, identificata de mai mult de jumatate (54%) dintre pensionarii actuali, a declarat Bearden. Pe langa inflatie, unul din trei pensionari ramane ingrijorat de cheltuielile legate de sanatate sau de cele medicale, riscul de a ramane fara bani si de volatilitatea bursei.
Bearden a subliniat ca perioada in care a fost realizat sondajul a fost marcata de o incertitudine ridicata a pietei, de o inflatie in crestere, de razboiul din Ucraina si de o polarizare politica continua.