Studiu: Inundatiile sunt tot mai severe, iar numarul oamenilor expusi acestui risc, la nivel global, este de 10 ori mai mare decat se credea anterior

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
05.08.2021
Inundatiile severe din Germania au provocat moartea a cel putin 173 de persoane, Lagos (Nigeria) a avut de-a face cu unele dintre cele mai severe inundatii din ultimii ani, inundatiile recente din China au avut ca rezultat cel putin 302 decese, iar exemplele pot continua. Cert e ca, intr-o vara in care inundatiile au avut un impact semnificativ in diferite regiuni din lume, cercetatorii au descoperit ca, in ultimele doua decenii, numarul oamenilor expusi riscului de inundatii extreme a crescut semnificativ, arata CNN.

Potrivit CNN, schimbarile climatice inrautatesc inundatiile extreme, iar un studiu publicat in revista Nature a concluzionat ca, din anul 2000 si pana astazi, numarul oamenilor expusi riscului de inundatii extreme e de 10 ori mai mare decat se credea anterior. Iar asta, intrucat tot mai multi oameni migreaza in zone cu o expunere ridicata la acest risc.

"Nu este deloc surprinzator faptul ca vedem inundatii extreme care afecteaza tari precum China, avand un impact potential fara precedent. Exact asta au prezis modelele climatice", spune, pentru CNN, Beth TELLMAN - Lead Author & Co-founder, Cloud to Street.

Oameni de stiinta de la Cloud to Street, NASA, Google Earth si universitati renumite la nivel international au analizat expunerea globala la riscul de inundatii folosind in acest sens observatii prin satelit, realizand cel mai voluminos set de date despre inundatii produs vreodata, ce mapeaza intinderea maxima a apei in urma a 913 inundatii severe care au avut loc in perioada 2000 - 2018.

Folosind baza de date, cercetatorii au identificat locurile in care, in ultimele doua decenii, s-au inregistrat inundatii severe, descoperind ca aproximativ 90% dintre aceste evenimente au avut loc in Asia de Sud si de Sud-Est, in special China si India, regiuni in care, incepand cu anul 2000, migratia a crescut, la randul sau, semnificativ. Beth TELLMAN, care lucreaza la acest studiu de cinci ani, a declarat ca este "socant" sa vezi cum creste numarul inundatiilor in zone in care a crescut si numarul oamenilor.

In perioada 2000 - 2015, in zonele expuse riscului de inundatii au migrat 58 - 86 de milioane de oameni, ceea ce se traduce printr-o crestere cu aproximativ 20% a numarului celor expusi acestui risc. Studiul a constatat ca atat numarul inundatiilor, cat si cel al persoanelor afectate de acest risc va continua sa se inrautateasca. 32 de tari se confrunta deja cu inundatii in crestere si, pana in 2030, alte 25 de tari se vor regasi pe aceasta lista, cu exceptia cazului in care, potrivit cercetatorilor, emisiile de gaze cu efect de sera sunt reduse semnificativ.

Adesea, comunitatile cu venituri mici sunt cele mai expuse riscului de inundatii severe, deoarece oamenii din aceste comunitati n-au de ales, de multe ori, decat sa se stabileasca in zone mai putin favorabile, mai putin costisitoare, dar mult mai predispuse la inundatii. "Nu e ca si cum oamenii doresc sau aleg in mod necesar sa locuiasca intr-un loc cu risc ridicat, dar e posibil sa nu aiba alta optiune sau un program public de locuinte in tara lor", explica Beth TELLMAN.

In 2007, de exemplu, inundatiile provocate de un ciclon mortal au provocat moartea a cel putin 1.000 de persoane si stramutarea altor 9 milioane in Dhaka (Bangladesh). In aceeasi perioada, subliniaza studiul, Dhaka a cunoscut si o crestere a populatiei in zonele sarace si predispuse la inundatii.

Dincolo de inundatiile cauzate de precipitatii abundente, furtuni tropicale sau topirea zapezilor, studiul a constatat ca un rol important il joaca si inundatiile aparute in urma prabusirii barajelor. Desi acestea au reprezentat mai putin de 2% din totalul inundatiilor, ruperea barajelor/digurilor a inregistrat cea mai mare crestere (177%), in perioada 2000 - 2015.

"Cand avem infrastructura, precum baraje sau diguri, oamenii se simt in siguranta si simt ca acel teren e protejat, deci creste in valoare si se construieste acolo. Problema este ca, daca barajul nu este intretinut, atunci poate reprezenta un pericol urias si poate afecta foarte multi oameni", spune Beth TELLMAN.

In 2008, terasamentele de-a lungul raului Koshi s-au prabusit si au distrus casele a peste 3 milioane de oameni din India si Nepal. In 2018, ploi abundente si o eliberare ulterioara de apa din barajul Bagre, din Burkina Faso, au inundat mii de hectare de teren agricol in tara vecina Ghana, si au agravat insecuritatea alimentara in regiune. Cercetatorii sustin ca astfel de incidente demonstreaza costul mortal al defectarii infrastructurii, exacerbat de schimbarile climatice.

Pe masura ce schimbarile climatice alimenteaza inundatii extreme si de o anvergura tot mai mare, Beth TELLMAN spera ca acest studiu va incuraja factorii de decizie politica sa investeasca in masuri echitabile de adaptare la clima in locurile in care expunerea la inundatii a crescut mai repede decat populatia din jur. "Cine este afectat de inundatii este, intr-adevar, sub controlul nostru", mai spune Beth TELLMAN.

Studiul este disponibil AICI.

Video