Swiss Re: Deficitul global de protectie prin asigurare a atins, in 2020, 1,4 trilioane USD

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
16.06.2021
Deficitul global de protectie prin asigurare a crescut in 2020, deoarece efectele generate de pandemie au determinat o scadere a rezilientei macroeconomice globale, potrivit unui raport realizat de catre Swiss Re - Resilience Index. Astfel, sursa citata arata ca pandemia a redus rezilienta macroeconomica globala cu 18%.
PROMO


Cresterea economica globala este de asteptat sa se redreseze puternic in 2021, dupa recesiunea indusa, in 2020, de pandemia COVID-19, iar acest lucru va ajuta la consolidarea rezistentei macroeconomice. Cu toate acestea, Swiss Re avertizeaza ca "in 2021, nu va exista o revenire la nivelul de rezilienta de dinainte de pandemie."

La 1,4 trilioane USD in 2020, deficitul global de protectie prin asigurare a atins un nou maxim, subliniaza Swiss Re. Sursa citata considera, insa, ca rezistenta asigurarilor globale va reveni pe un trend de crestere anul acesta, iar Swiss Re sustine ca un factor decisiv in acest sens va fi reprezentat de constientizarea tot mai mare a riscurilor.

"Studiul nostru arata clar ca rezistenta economica da roade. Regiunile avansate au beneficiat de niveluri mai puternice de rezistenta macroneconomica si de rezilienta a asigurarilor de sanatate, comparativ cu regiunile emergente. Cu toate acestea, pentru a restabili rezistenta macroeconomica si pentru a stimula cresterea pe termen lung, sunt necesare reforme structurale profunde. Pandemia a accentuat decalajul dintre bogati si saraci si subliniaza necesitatea ca guvernele sa se concentreze asupra reconstructiei si a promovarii coeziunii sociale. Echitatea sociala - si, in centrul sau, crearea de oportunitati egale pentru toti -, va fi o caracteristica definitorie a unei lumi mai rezistente. Deficitul global de protectie prin asigurare a atins un nou maxim - 1,4 trilioane USD. Eliminarea acestui decalaj ar sustine atat stabilitatea economica pe termen lung, cat si cresterea capacitatii societatii de a absorbi socurile. Va fi esential ca asigurarea sa fie mai disponibila si mai accesibila la scara larga. Reasiguratorii, liderii de business si guvernele trebuie sa faca din rezilienta o prioritate comuna", spune Jerome HAEGELI - Group Chief Economist, Swiss Re.

Swiss Re considera ca reforma structurala este esentiala pentru a reconstrui rezilienta la nivel global, iar acest lucru poate "construi perspective pe termen lung si poate reda rezilienta macroeconomica". Swiss Re remarca faptul ca pandemia i-a determinat pe oameni ca, in unele cazuri, sa gandeasca diferit despre asigurari si protectia impotriva riscurilor. "Pentru multi, experienta COVID-19 a evidentiat importanta pe care o are protectia impotriva riscurilor", noteaza Swiss Re.

Asigurarea impotriva catastrofelor ramane, potrivit Swiss Re, zona de asigurari cu cel mai ridicat deficit de protectie. "La nivel mondial, rezistenta la catastrofe naturale ramane cea mai scazuta dintre toate, cu un index global de 24% in 2020, ceea ce inseamna ca, la nivel global, 76% dintre aceste nevoi de protectie sunt neasigurate." Acest lucru demonstreaza oportunitatea semnificativa de a oferi un capital de risc si o reasigurare mai eficiente, pentru a sprijini extinderea acoperirii riscului de catastrofa global.

Video