Uniunea Europeana lucreaza la un proiect de lege care ar usura demersul de a da in judecata producatorii de drone si sisteme care utilizeaza inteligenta artificiala

Autor
Alex SIMION
Data articol
29.09.2022

Persoanele fizice si companiile care sufera prejudicii din cauza dronelor, robotilor si a altor produse sau servicii echipate cu software de inteligenta artificiala vor putea mai usor sa le dea in judecata pentru despagubiri, conform unui proiect de lege al UE consultat de Reuters.

PROMO

Directiva privind raspunderea pentru inteligenta artificiala are ca scop sa abordeze dezvoltarea tot mai mare a produselor si serviciilor dotate cu inteligenta artificiala si ansamblul disparat de norme nationale din cele 27 de tari ale Uniunii Europene.

Victimele pot da in judecata pentru despagubiri pentru prejudicii aduse vietii, proprietatii, sanatatii si vietii din cauza erorilor de functionare cauzate de un furnizor, dezvoltator sau utilizator de tehnologie de inteligenta artificiala, se arata in proiectul de norme.

Acest pachet de legi urmareste sa usureze probarea pentru victime prin introducerea unei "prezumtii de cauzalitate", ceea ce inseamna ca victimele trebuie doar sa demonstreze ca nerespectarea anumitor cerinte de catre un producator sau utilizator a cauzat prejudiciul si apoi sa faca legatura cu tehnologia AI in procesul lor.

In temeiul unui "drept de acces la probe", victimele pot solicita unei instante sa ceara companiilor si furnizorilor sa ofere informatii despre sistemele de inteligenta artificiala cu risc ridicat, astfel incat sa poata identifica persoana responsabila si sa afle ce a mers prost.

Executivul UE va actualiza, de asemenea, Directiva privind raspunderea pentru produse, care stabileste domeniul de aplicare a raspunderii producatorilor pentru produsele defecte, de la tehnologia inteligenta la masini si la produse farmaceutice.

Modificarile propuse vor permite utilizatorilor sa intenteze actiuni in justitie pentru a obtine despagubiri atunci cand actualizarile de software fac ca produsele lor smart home sa devina nesigure sau cand producatorii nu reusesc sa remedieze vulnerabilitatile de securitate cibernetica.

Utilizatorii care detin produse nesigure din afara UE vor putea da in judecata reprezentantul UE al producatorului pentru despagubiri.

Directiva privind raspunderea pentru inteligenta artificiala va trebui sa primeasca unda verde din partea tarilor UE si a legiuitorilor UE inainte de a deveni lege.

Video