VIDEO: Antreprenor in Asigurari, cu Ovidiu DEMETRESCU - LONDON Brokers

Avatar autor XPRIMM
Autor
Cristian SUCA
Avatar
Cristian SUCA
Editor
Data articol
21.01.2022

Prima editie din 2022 a emisiunii Antreprenor in Asigurari - o emisiune cu si despre antreprenori si intraprenori - l-a avut ca invitat pe Ovidiu DEMETRESCU - Partener, LONDON Brokers. Printre subiectele abordate se numara: educatia, asigurari si riscuri, Inteligenta Artificiala, rolul pe care il joaca un broker, calitatile de care trebuie sa dea dovada un antreprenor, dar si abordarea gresita a modelului RCA.

PROMO

VIDEO:

Nu mai e un secret pentru nimeni ca, din nefericire, Romania este codasa atunci cand vine vorba despre educatie financiara. Se pare, insa, ca nu stam grozav nici la capitolul educatie pragmatica, mai ales cand acest spirit pragmatic, care lipseste cu desavarsire in cazul multor romani, e cel care poate deveni, dupa un moment dificil, sprijinul pe care il cautam in jur, fara ca, inainte, sa il fi cautat in noi insine.

Intrebat de Sergiu COSTACHE ce este educatia pragmatica, Ovidiu DEMETRESCU a raspuns:

"Sa incepem cu un exemplu. A fost mediatizat un incendiu intr-un bloc din Constanta, in urma caruia au fost afectate apartamente, masini si altele. Intr-un caz pragmatic, tu ai asigurare pentru locuinta, ti-ai asigurat bunurile, le-ai evaluat, ai pus o valoare pe ele. Dar tu esti o exceptie, pentru ca multa lume nu face acest exercitiu simplu. Dupa un incendiu, raman foarte putine lucruri folosibile - sau nimic folosibil, in incercarea pompierilor de a stinge si a limita incendiul. Si, atunci, in urma unui astfel de eveniment, trebuie sa iti reincepi viata, sa ai fondurile necesare sa mergi mai departe, sa iti continui activitatea. Eventual, sa te muti, sa stai la hotel o perioada, pana iti gasesti un apartament de inchiriat. Oamenii, insa, nu gandesc asa. Sa zicem ca, poate, jumatate din locatarii blocului din Constanta au avut asigurare. Cine reface infrastructura comuna, casa scarii, lifturile, reteaua de alimentare cu apa etc.?

Prima data cand m-am lovit de acest aspect, a fost cand eram in SUA si, la vremea respective, ma uitam la un apartament, iar regulile de condominium subliniau ca tot condominiul e asigurat, iar tariful e acesta. Mai departe, daca vrei sa iti asiguri bunurile, aceasta e oferta, acesta e tariful. Daca vrei, le asiguri. Daca nu, nu. Dar tot condominiul era asigurat. De ce? In logica asta in care, daca, la etajul al doilea, este un incendiu, fumul si distrugerea se propaga mai sus si afecteaza si zonele adiacente. Atunci, cineva trebuie sa le refaca, inclusiv fatada imobilului, sa aduca imobilul respectiv in aceeasi conditie in care a fost inainte de aparitia evenimentului. La noi, nu face nimeni asa ceva. Daca te duci sa le propui asociatiilor de locatari sa faca acest lucru, o sa constati ca, asa cum se pricep toti la fotbal si la politica, se pricep si la asigurari. O sa zica: nu, am eu pe cineva care se ocupa si am cea mai buna asigurare".

In aceste conditii, se instaleaza, silentios, un handicap educational, o bariera care, in tarile dezvoltate, a fost inlaturata, cel putin la nivelul ideii de asigurare. "Cand vorbim de sectorul de asigurari, noi plecam de la un handicap educational. In primul rand, noi trebuie sa vindem ideea de asigurare. Pe cand pietele mature au deja aceasta idee cladita in sistemul lor de valori. Ei nu pleaca la drum in viata fara asigurare medicala - sunt obisnuiti de mici cu asigurarea medicala, cu asigurarea locuintei, asigurarea afacerii, asigurarea pentru riscul de intrerupere a afacerii (Business Interruption)."

Teoria, ca teoria, dar pe noi, romanii, practica ne-a pus mereu in dificultate. Stim, cel putin in limbajul comun, ce inseamna asigurare, dar, atunci cand vine vorba de limbajul de specialitate, transformam o asigurare intr-o obligatie care ni se impune, nu intr-o responsabilitate pe care sa ne-o asumam.

"Este o protectie financiara, care iti asigura o liniaritate in viata, daca se intampla niste evenimente foarte dure, neprevazute. Dar... romanului nu i se intampla, romanul e infailibil, romanii nu au accidente, nu se imbolnavesc. Noi suntem cei mai tari. Nu e chiar asa, statisticile sunt aceleasi. Ba, mai mult, avem unul dintre cele mai agresive stiluri de conducere - o arata, din pacate, numarul de decese din accidentele de pe soselele noastre. Dar niciodata nu suntem noi de vina, niciodata nu sunt vinovati cei in cauza. De vina, e groapa, infrastructura, guvernul, autostrada etc., dar eu - nu. Eu sunt un ingeras si sunt intotdeauna cel care respecta regulile. Trebuie, in primul rand, sa acceptam ideea ca suntem supusi unor riscuri., a precizat invitatul.

In opinia lui Ovidiu DEMETRESCU, modelul RCA aplicat in Romania este unul "fundamental gresit", care nu ia in calcul cele mai importante elemente. "Cu toata celeritatea si cu toata convingerea, pot sa spun ca modelul de RCA e fundamental gresit. Pentru ca modelul RCA se bazeaza in calcularea primei de asigurare pe un concept gresit - pe puterea masinii, capacitatea cilindrica, an de fabricatie, dar nu ia nimeni in considerare cine conduce masina si experienta soferului. Cum facem acest lucru? Hai sa evoluam cu Inteligenta Artificiala si cu tot ce se intampla in jurul nostru, cu baze de date si cu cifre mari, si sa punem riscul acolo unde el este, intr-adevar. Cine conduce masina? Cati kilometri face, pe an, persoana respectiva? Stie sa masoare acceleratiile, deceleratiile - care sunt un foarte bun indicator al stilului de condus -, cat de bine cunoaste masina, foloseste telefonul cand conduce? Am putea sa colectam aceste date din sistemele informatice si sa concepem asigurari care sa spuna asa: acest sofer conduce foarte OK, nu depaseste viteza, pretul asigurarii, in acest caz, trebuie sa fie acesta. Pe de alta parte, soferul acesta conduce cam incet, poate sa primeasca, la randul lui, o oferta buna, dar nu cea mai buna, pentru ca, mergand mai incet decat ceilalti, poate incurcca fluxul si, atunci, poate fi stresat de ceilalti participanti la trafic si, implicit, fortat sa greseasca", explica Ovidiu DEMETRESCU - Partener, LONDON Brokers.

Pentru un antreprenor este, oare, de ajuns inteligenta pentru a face pasul spre succes sau inteligenta e doar o piesa a unui puzzle? Ovidiu DEMETRESCU sustine ca: "Iti trebuie pasiune pentru ceea ce faci, asta e numarul 1. Cred ca noi, aproape toti, ne nastem cu doza necesara de inteligenta pentru a parcurge, cu succes, drumul vietii. Depinde numai de noi daca avem pasiunea si dorinta de a invata, de a aprofunda, sa facem saltul si sa ajungem la nivelul urmator. Avem toata informatia la indemana, avem la indemana toata cunoasterea umana, avem atat de multe unelte la indemana, incat, practic, poate deveni mult mai usor sa reusesti astazi."

Pe parcursul emisiunii, Ovidiu DEMETRESCU a enuntat o idee - "Riscul e al tau nu al meu. Eu, specialistul, pot sa tea jut, in cel mai fericit caz, sa facem masuratori, sa gasim solutii, mai ales financiare. Aici, insa, se incheie. Tu decizi. Riscul e al tau, decizia e a ta. Ce vrei sa faci cu informatia pe care o ai la dispozitie este, in intregime, alegerea ta" -, pe care a reluat-o, sub o alta forma, si in finalul emisiunii: "Uitati-va la riscurile care va inconjoara, tratati-le cu respect si aduceti langa voi oamenii care pot sa va ajute sa gestionati aceste riscuri."

Mai multe declaratii, in video-ul de mai sus.

Pentru a fi la curent cu toate dezbaterile si interviurile marca XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube XPRIMM (click si pe clopotel, pentru a primi notificari cand apare ceva nou).

Video