VIDEO: CNPF: CE FACI IN CAZ DE ACCIDENT? - O campanie de informare utila conducatorilor auto cu privire la asigurarile obligatorii RCA si la procedurile de urmat in caz de accident

Avatar autor XPRIMM
Autor
Olesea ADONEV
Avatar
Olesea ADONEV
Editor
Data articol
28.11.2012
Campania "Ce faci in caz de accident?" a fost extrem de binevenita in Republica Moldova, cu atat mai mult cu cat se axeaza pe componenta despagubirii si nu doar pe obligativitatea sau necesitatea detinerii politei RCA de catre soferi. Totodata, materialul distribuit in cadrul campaniei a oferit informatii despre drepturile cetatenilor in cazul in care acestia sunt implicati intr-un eveniment rutier. Pentru a evalua impactul acestei campanii si pentru a afla specificul, instrumentele de care dispune si pe care si le propune piata locala in materia asigurarilor auto va propunem, in continuare, un interviu cu Vladimir STIRBU, Director al Directiei Generale Supraveghere Asigurari din cadrul CNPF, Republica Moldova.XPRIMM: La jumatatea acestei luni s-a desfasurat in Chisinau o ampla campanie de informare in domeniul asigurarilor - "Ce faci in caz de accident?". Apreciati ca cetatenii din Republica Moldova sunt informati in ceea ce priveste drepturile si obligatiile pe care le au in calitate de asigurati?
Vladimir STIRBU:
Cetatenii Republicii Moldova sunt informati, dar oricat de mult ar fi raspandite asigurarile obligatorii de raspundere civila la noi in tara, desi au fost introduse inca din 1996, orice modificare legislativa si orice noutati care apar cu privire la aceste polite trebuie aduse, periodic, la cunostinta publicului.

De aceea, campania pe care o sustinem este extrem de binevenita, mai ales ca se axeaza pe componenta despagubirii si nu doar pe obligativitatea sau necesitatea detinerii politei RCA de catre cetateni. Totodata, proiectul "Ce faci in caz de accident?" ofera informatii despre drepturile cetatenilor in cazul in care sunt implicati intr-un eveniment nefast.

La fel de important este faptul ca aceasta campanie beneficiaza de sustinerea asiguratorilor si are o componenta sociala vadita. Le multumesc, asadar, celor cinci companii de asigurare pentru sustinerea si participarea lor activa in organizarea si desfasurarea proiectului.

Obiectivul nostru este sa dezvoltam in continuare piata de asigurari din Moldova, insa este greu sa ne extindem prin noi produse de asigurare obligatorii. Asadar, trebuie sa ne axam pe produsele pe care le avem. In cazul acesta, solutia optima ar fi cresterea calitativa a produselor existente si cointeresarea consumatorilor printr-o alta abordare.

XPRIMM: Din discutiile pe care le-am avut cu diversi soferi aflati in trafic am inteles, in cazul in care sunt implicati intr-un accident rutier, ca acestia prefera sa solutioneze amiabil impreuna cu celalalt sofer dauna fara a mai apela la companiile de asigurari. Care este punctul de vedere al Comisiei cu privire la aceasta situatie?
V.S.:
Constatul amiabil reprezinta o procedura importanta si vom veni cu propunerile corespunzatoare in acest sens, insa exista si aici o serie de elemente ce trebuie luate in considerare. In prezent, cetatenii Republicii Moldova manifesta incredere in activitatea si decizia organelor de politie, ceea ce este foarte important, mai ales cand e vorba de stabilirea vinovatiei in cazul unui accident rutier. In momentul in care vom trece definitiv la procedura constatului amiabil, ar trebui sa fim precauti si sa nu cream, la etapa de implementare a procedurii, probleme in relatia dintre cetateni si asiguratori, atunci cand vinovatia va fi mai greu de dovedit.

Cu toate acestea, constatul amiabil este un proiect de viitor si cred ca, asa cum ati spus, este cerut de piata si de conducatorii auto. Noi vom reactiona de asa maniera incat sa legiferam aceasta relatie intre conducatorii auto implicati intr-un accident atunci cand este posibil ca litigiul sa fie solutionat pe cale amiabila.

XPRIMM: Ce alte produse ar trebui promovate prin intermediul unor astfel de campanii de informare?
V.S.:
In primul rand, consider ca avem nevoie de promovarea asigurarilor de locuinta in randul populatiei, tinand cont de faptul ca Republica Moldova este expusa riscurilor de calamitati naturale si, din pacate, avem un grad de acoperire foarte redus in ceea ce priveste asigurarile de locuinte. Consider ca o asemenea campanie in randul populatiei va fi binevenita.

Mai mult, imi doresc ca astfel de campanii sa fie extinse in cat mai multe regiuni din Republica Moldova, astfel incat informatia sa ajunga si in zona rurala.

Video